Blöjekonomi

Blöjekonomi

Hur ofta byter man blöja på en nyfödd bebis?

Generellt behöver en nyfödd behöva en ny blöja tio gånger om dagen. Man kan inte hålla på och snåla med bebisens hygien. Man skall byta blöja på bebisen så fort man märker att blöjan är bajsig eller våt. För om huden är fuktig för länge blir det irriterad med infektioner. Under tiden bebisen sover slipper man byta blöja plus skönt när bebisen sover. Tips! vila ut och orka mer när barnet sover.

När slutar barn med blöjor? 

Tiden för att barnet skall bli "torr" är mellan två och fyra års ålder. Oj kanske du tänker, menar du att jag kommer byta blöjor så länge? Definitionen på torrt är när barnet kan själv säga till att hen vill gå på toa. 

Det är många barn som kan bli blöjfri under dagen men behöver blöja under nätterna tills de har verkligen blivit helt torr. Självklart är det olika mellan olika barn på rätt tajming med potträning. Viktigt är att inte tvinga barnet till pottanvändning och istället uppmuntra barnet till sätta sig på pottan. 

Föräldrarekonomi

Att bli förälder innebär för många en ny vardag med en annan ekonomi. När man skaffar barn blir det en minskad arbetsinkomst och det kan vara att man enbart lever på föräldrapenning. Utöver alla omställningar som ny föräldrar så är det plötsligt oväntade kostnader för barnet. Det kan vara barnprylar som man köper till sin nyfödda baby och självklart massor av blöjor. 

Skötbord är ett bra sätt att byta blöjor på men är absolut inte ett måste. Det finns många sorter blöjkampanjer hos olika mataffärer, butiker mm. där det är ett sätt att dra in barnfamiljer.

De sänker priset för blöjor för att sedan tjäna på andra saker som en barnfamilj handlar som t.ex. barnkläder, nappflaskor, barnmat m.m. 

Oroa inte, det ordnar sig...

Det finns en hel del produkter som skall övervaka eller förbättra barnets hälsa. Var lite lugn och vänta med att skaffa dig alla elektroniska prylar, babykläder m.m. 

Era vänner och släktingar kommer säkerligen handla söta babykläder och leksaker. Dessutom kanske ni kan få begagnade prylar och kläder från vänner som redan passerat bebistiden.

Ni kan även låna saker av familj och vänner. Tänk mer vad som är barnets behov just den första perioden; äta, sova, blöjbyte, trösta och upprepa detta varje dag.

Tufft!? Ja det är inte enkelt och efter något år kanske ni funderar att skaffa syskon som även kräver mer på ekonomin. Åter igen är det en ny köplista med större hem, större bil, kläder som försvinner på förskola, slitna skor etc.

Det blir löpande utgifter och att i tidigt stadie leva lite minimalistisk även om det finns massor av supersöta saker för barn. Second hand lösningar är även bra för miljön.

Samtidigt är det många produkter som trycker på att det är ekologiska och godkända certifieringar, alltså att det inte innehåller några farliga ämnen.

Detta är självklart bra för ditt barn och fundera hur mycket ni tror barnet behöver och era behov i er vardag.  

Hur mycket kostar det under barnets första år?

Enligt Konsumentverket beräkningar som de har gjort på basutrustningen för barnets första år kostar det cirka 20 000 kronor om du skaffar allting nytt.

Utöver det kommer andra kostnader som t.ex. blöjor, mat, kläder där Konsumentverket beräknar till cirka 22 000kr under det första året.

Det är bra att ni tänker på hur ni har tänkt ta ut föräldrarpenning. Tänk också det kan bli en del hjälp med barnbidraget.

Tips är att ni använder er av Försäkringskassans Kassakollen för att räkna på hur din ekonomiska vardag ändras när du får barn.

Budgetera och spara

Ett bra sätt är att göra en budget på det mest väsentliga och hålla enligt plan.

Allteftersom kan ni göra en mer realistisk månadsbudget samt revidera med kostnader som ni upptäcker t.ex. om ni inte ammar tillkommer det ersättning både produkter och mat.

Om ni sedan behöver flytta tillkommer möjligen förhöjda månadsavgifter och andra kostnader.

Att anpassa sig en aning tidigare är ett bra sätt att komma in i den nya vardagen som föräldrar. Vad kan du dra ned för att köpa blöjor till ditt barn? 

Kan du redan under graviditeten spara mer och leva som den månadsbudget utritad under föräldrarledigheten?

Ett tips är att ni skapar ett sparkonto där ni överför den summa ni lyckas spara till framtida barnprylar. Om du lyckas hålla dig ifrån en kaffe latté som kostar 45 kr, swisha över det till er gemensamma barnkonto eller överför summan med bankappen. 

På så sätt byggs en buffert för att klara tiden som föräldrar. Ju större ditt barn blir kommer det nya kostnader. Det är lätt att man möter andra föräldrarlediga vänner på fika på stan.

Istället kan ett sätt att spara pengar är att bjuda hem varandra och minska utgifter. Att laga mer egen mat kan vara ett bra sätt att spara in till mer väsentliga saker till ditt barn.