Välj blöjor som är skonsamma mot miljön

Välj blöjor som är skonsamma mot miljön

För de som inte enbart eftersöker en blöja av rätt storlek och typ kanske man dessutom vill ha materialet i åtanke.

När allt kommer till kritan ska blöjan passa varje enskilt barns behov, och just därför är det så bra att man själv kan ta beslutet kring vilket material som man vill och inte vill utsätta sitt barn för.

Innan vi tar en titt på de olika materialen kan det vara värt att ta reda på huruvida ens bästa alternativ är naturmaterial eller syntetmaterial.

Visst finns det både negativa och positiva aspekter med de två materialtyperna, och man får därför själv ta beslutet kring vad man anser låter bäst.

I de blöjor som är gjorda av naturmaterial kan barnet känna av när det blir fuktigt.

Detta kan vara en fördel när man är i full gång med potträningen, men kanske inte det bästa valet om ens barn har känslig hud.

Det tar ett tag för naturmaterial att torka, men de blir inte tilltäppta av salvor eller dylikt.

Syntetmaterialet ser däremot till så att fukten håller sig borta från barnet, vilket låter som en bra idé om fukt irriterar barnets hud.

Skälet till att många väljer syntetmaterial är just på grund av att de inte vill att barnet ska vakna mitt i natten av den fuktiga blöjan.

Nu när vi har gått igenom de positiva och negativa aspekterna av båda materialen är det god tid att bestämma sig för vilken sorts naturmaterial eller syntetmaterial som man vill införskaffa sig.

Bomull

Det är inte sällan som man stöter på tygblöjor som är gjorda av just bomull. Anledningen är att bomullsblöjor inte är kostsamma, har en god uppsugningsförmåga samt klarar sig i ganska höga temperaturer.

Hampa

Om man är ute efter en blöja som är gjord på naturmaterial men ändå inte vill ha den där fuktiga känslan kan det vara värt att satsa på hampa.

Som om inte detta vore nog är hampan dessutom mer skonsam mot miljön än flera av de andra materialen.

Silke

Om ens barns hud är irriterad kan det vara läge att ta hjälp av ett inlägg i silke, då detta sägs vara räddaren i nöden.

Ull

Det som är så bra med ull är just att det inte blir kyligt trots att vätska har fyllt upp blöjan.

Man behöver samtidigt för det mesta inte stå ut med några otrevliga lukter så länge barnet bär en blöja av ull. För de som inte vill tvätta blöjan alltför ofta kan ull vara det perfekta valet.

Bambu

Sist men inte minst bland naturmaterialen ska vi tala lite snabbt om bambu.

Uppsugningsförmågan som det här materialet har överstiger det av exempelvis bomull.

Om ett barn bär en blöja gjord på bambu kommer han eller hon att känna av det fuktiga, men definitivt inte lika mycket som om han eller hon hade burit en blöja av bomull.

Detta är det breda urvalet av naturmaterial som för tillfället finns på marknaden, men det finns nästan lika många alternativ att finna inom gruppen syntetmaterial. De här är som följande:

Mikrofiber

De vanligaste användningsområdena av mikrofiber är i olika pocketblöjor samt i ett och annat inlägg.

De kan nämligen klara av en stor mängd vätska utan att börja läcka igenom. Kom dock ihåg att barnets hud blir rent för irriterad om mikrofiberinlägget ligger direkt mot huden.

Polyesterfleece

Faktumet av att vätskan leds bort från barnets hud är någonting som polyesterfleece har blivit känt för, men olyckligtvis nog har det inte mycket av en absorberande förmåga.

 Just därför blir man tvungen att lägga till ett extra inlägg som absorberar all vätska.

Coolmax

Om man har ett intresse för träning finns det en stor chans att ens träningskläder innehåller just det här materialet.

Likt polyesterfleecen kan det se till så att vätskan håller sig borta från barnet, men det finns ingen absorberande förmåga. Ett inlägg kan här göra susen.

Polyuretan laminerat

Det här svåruttalade materialet ser till så att vätskan inte läcker ut samtidigt som luft släpps igenom. Tack vare detta tillåts huden att andas utan att är blir några läckage. 

Det är vanligtvis i blöjbyxor som man finner det här materialet.

Fuskmocka

Det är samma visa när det gäller fuskmocka, nämligen att lägga till ett inlägg för att få tillgång till den där absorberande förmågan som fuskmocka inte har.

Det som fuskmocka dock kan hjälpa till med är att hålla barnets hud fri från fukt.

Minky

Då har vi kommit fram till det nästsista materialet, och beskrivningen ändras ännu inte.

Minky kan vara ett bra val så länge man dessutom använder sig av ett absorberande inlägg som suger upp vätskan, då Minky inte har denne förmåga.

Mikrofleece

Det sista materialet som vi ska ta en titt på har – tro det eller ej – liknande egenskaper.

Det blir helt enkelt inte fuktigt mot barnets hud, men någon absorberande förmåga får man leta efter på annat håll. Satsa därför på ett inlägg som har egenskapen.

Baby Girl on Beach