Hur ofta byta blöja?

hur många blöjor de tre första veckorna

Översikt över bebisens första 21 dagar

För förstagångs föräldrar är det en del att tänka på när det gäller att förbereda livet som föräldrar. Efter att ha köpt barnvagn och annat viktigt, är det snart dags att tänka på hur många blöjor att lagra upp till de första tio dagarna.

En nyfödd kan behöva byta blöja sex till tio gånger om dagen. Man bör byta blöja på bebisen regelbundet för att undvika att huden utsätts för länge med fukt. Det kan leda till hudirritation med infektioner som följd. Byt så fort du märker att blöjan är våt eller innehåller bajs. Vissa blöjor har en tydlig indikator som visar att det är dags att byta blöja. Men vänta med att byta blöja om ditt barn sover, om det är bara urin. Dagens blöjor är så bra att barnen inte alltid märker att de har kissat i blöjan. Det är också en utav anledningarna att barn oftast har blöjor längre än förr i tiden, då uppsugningsförmågan då var sämre. Det rekommenderas att du bara byter blöja om barnet har bajsat under natten. Man vill inte att bajset ska vara i urinvägarna i onödan och orsaka andra besvär. Tips är att hålla det mörkt och tyst i rummet så barnet är ostört. Det underlättar bebisens uppfattning av dag och natt.

En engångsblöja brukar klara av att suga upp urin på ett bra sätt. Många nyblivna föräldrar får testa de olika premiumblöjorna från startboxarna. Det är ett sätt att få de flesta använda engångsblöjor. Med tanke på all omställning i livet, kan det vara klokt att använda engångsblöjor under den första tiden. De är enkla att använda, läcker sällan och har ett torrt ytskikt så att risken för blöjeksem minskar.

I början kissar barnet ljust urin några gånger per dag och bajsar grynig och gul avföring från fjärde-femte dagen. Hur ofta barnet bajsar beror på om de är helt ammade eller går på mjölkersättning. I genomsnitt bajsar helammade barn fem gånger per dygn, självklart med variationer då varje bebis är unik. Vissa bebisar bajsar varje gång de äter och andra väldigt sällan som en gång i veckan. Så länge barnet äter och mår bra är det normalt. Under de första tre veckorna brukar bebisen bajsa varje dag.

Spädbarn som går på mjölkersättning har lättare att få förstoppning. Därför är det extra viktigt att vara mer uppmärksam på att bebisen mår bra och bajsar varje eller varannan dag. Dokumentera och kolla med BVC om bebisen kämpar med att bajsa. Det är ovanligare att helammande barn får förstoppning.

Hur länge behöver man byta blöjor som en ny förälder? Barn blir torra mellan två och fyra års ålder. Ett barn har då under sin småbarnstid använt mellan 4000 och 6500 blöjor! Det som menas med definitionen av ”torr”, är när barnet kan själv säger när det behöver gå på toa. Oftast går barnen först blöjfri under dagen och bara använder blöja på natten under viss period.

Med tanke på hur många blöjor varje barn använder kan det vara klokt att fundera på att gå över till en mer miljövänligare engångsblöja eller tygblöja. Tillverkningen av engångsblöjor är mycket energikrävande och dessutom med ett dåligt bränslevärde. Därför hamnar dessa engångsblöjor direkt på soptippen och genererar i snitt 20 000 ton per år. Tygblöjor är dock mer miljövänligare än engångsblöjor, förutsatt att de tvättas i full tvättmaskin på 60 grader samt hängtorkas. Det är också en fördel med tygblöjor att de är betydligt billigare men kräver mer arbete eftersom de läcker oftare än engångsblöjorna. Det är viktigt att se till att inte irritera barnets hud med fuktigt kiss som inte sugs upp lika bra med tygblöjor. Men åter igen kan det vara individuellt med hur det upplevs och vissa barn trivs bättre i tygblöjor. Det sägs att dessa barn också slutar med blöjor tidigare. 

En kompromiss är att köpa miljömärkta engångsblöjor som skall vara mindre skadliga för miljön. Ett sätt att spara på engångsblöjor och tvättande av tygblöjor är att helt enkelt låta barnet var utan blöja då och då. Det är även ett bra sätt att undvika röd stjärt. Det finns många bra hudvårdsprodukter, som t.ex. babyolja. Rådgör med BVC om barnet har långvariga problem med irriterad hud.

Ladda ned "Hur många blöjor behövs under de tre första veckorna?" översikt som PDF här.