Olika sorters blöjor

Olika sorters blöjor

Det finns ett mycket stort antal olika sorters blöjor att välja mellan, och dessa kommer i varierande material beroende på ens behov. För att förenkla och förminska antalet ska vi dock nedan tala mer om just de olika tygblöjorna som man kan välja mellan. Dessa brukar vara en favorit hos många och kan vara värda att ta en extra titt på.

Allt I Två Blöjan

Det går säkerligen att lista ut hur just den här blöjan görs upp av två delar. Den första är en blöjbyxa där vatten inte klarar av att läcka igenom, medan den andra är en del som lite lätt absorberar vätskor. Den sistnämnda sätts fast i blöjbyxan med hjälp av en kardborre eller ett par knappar. Den positiva aspekten av att välja den här blöjtypen har att göra med hur man inte tvingas byta ut blöjbyxan vid varje blöjbyte. Istället kan man enbart göra sig av med delen som absorberar vätskan. Som om inte detta vore nog är blöjbyxan snabbtorkande och kostar mycket lite. En negativ aspekt är att dessa blöjor inte är lika lätta att använda som Allt I Ett Blöjan: blöjtypen som vi nu ska tala mer om.

Allt I Ett Blöjan

En simpel beskrivning av denne blöja är att den består av en enda helhet. Det finns inga delar som måste kombineras eller sättas ihop. Tyget på utsidan av blöjan är skyddat från allt läckage medan tyget på insidan absorberar vätska på ett välfungerande sätt. Med tanke på att blöjan enbart har en del anses den vara ett bra alternativ att börja med om man ännu inte är van vid att byta blöjor. När det kommer till att tvätta blöjan är det dock helt andra visor. Här kan man inte enbart avlägsna den absorberande delen och tvätta den, utan man tvingas istället att tvätta hela blöjan på en gång. Dessa blöjor är dessutom mer kostsamma än de tidigare nämnda samtidigt som det givetvis tar ett tag för dem att torka efter tvätt.

Den formsydda tygblöjan

Om man införskaffar sig denne blöja bör man ha i åtanke att man måste använda den tillsammans med en blöjbyxa som inte tillåter läckage. Den formsydda tygblöjan är till för att absorbera vätska, men den saknar en del som är vattentät. När man ska byta blöja behöver man i de flesta fall enbart avlägsna den formsydda tygblöjan. Det som kan anses lite mindre positivt med den här typen av blöja är det faktum att man tvingas fästa två olika delar, vilket gör processen mer arbetsam. Jämför detta med Allt I Ett Blöjan som enbart kräver att en del sätts på.

Pocketblöjan

Den ganska dyra pocketblöjan består av en skalbyxa som inte tillåter läckage samt en inre del gjord av ett tunt tyg. För att kunna fylla blöjan med inlägg som absorberar vätska finner man en öppning mellan skalbyxan och den inre delen. Beroende på vilket märke man införskaffar sig kan det hända att man får inläggen i samma paket, medan man vid andra tillfällen själv är tvungen att köpa dem vid sidan om. En positiv aspekt av den här blöjan är just hur lätt den sätts på. Efter dess att inlägget har placerats i fickan är det inte svårare att sätta på blöjan än en vanlig hederlig Allt I Ett Blöja. Om det finns behov för ett tjockare skydd är det inte heller några svårigheter att stoppa in ett flertal inlägg i blöjan. Det negativa med pocketblöjan är att hela blöjan måste tvättas efter användning. Samtidigt är den – såsom vi tidigare nämnde – inte särskilt billig.

Den Förvikta Blöjan

Tyginlägget som med enkelhet absorberar vätska läggs in i en blöjbyxa efter vikning, men kan även bli perfekt i en pocketblöja. Under det första kvartalet av barnets liv är det dessutom möjligt att fästa den förvikta blöjan runt höfterna. Den förvikta blöjan är i det flesta fall det enda som man behöver avlägsna vid blöjbytet, vilket kan underlätta när man tvättar. Denne typ av blöja är också relativt billig jämfört med flera av de andra tygblöjorna. Det negativa med den förvikta blöjan är att avföring inte sällan råkar nudda vid blöjbyxan, vilket som sagt leder till att både byxan och inlägget måste tvättas av ordentligt. Detta kan medföra svårigheter om en barnvakt eller dylikt ska byta blöja på barnet.

Vikblöjan

Vikblöjan består av en bit tyg i kvadratisk form, och kan användas som en blöja genom att bli vikt på ett eller annat vis. Man kan exempelvis sätta fast vikblöjan runt höfterna på barnet eller låta den placeras i en blöjbyxa som ett inlägg. Det som är bra med just vikblöjan är hur mångsidig den är tack vare möjligheten att vika blöjan hur man än vill. Den är dessutom relativt tunn vilket resulterar i att torkningen inte tar alltför lång tid. När vikblöjan inte dras nytta av som en blöja har den flera andra användningsområden. Varför inte ta hjälp av tyget som en filt, ett skydd mot solen eller som ett mindre lakan? Av alla de olika blöjtyperna är vikblöjan utan tvekan den minst kostsamma. Det enda negativa som går att finna med vikblöjan är just svårigheterna att klara av vikningarna för en nybörjare. När man väl har börjat få kläm på hur man viker ska man dock se att det inte tar en alltför lång tid.

Byxan vid potträning

Denne byxa är gjord av ett tunt material och består även av ett tyg som absorberar vätskor. Tyget som sitter på den yttre sidan är däremot tätt och släpper inte igenom någon vätska. Skälet till att dessa kallas för ”Byxa vid potträning” är just för att de dras nytta av när ens barn är på väg mot att enbart börja använda pottan. Visst kan det då ske en och annan kissolycka, vilket Byxan Vid Potträning är menad att absorbera. Byxan väger ganska lite och rymmer inte en stor mängd urin, vilket betyder att de enbart ska användas till de barn som är i processen av potträning.

Blöjbyxan

Oavsett om man kallar dem blöjbyxor eller skalbyxor används de till en och samma sak: nämligen som en byxa för att undvika läckage. Man bör ha i åtanke att blöjbyxan i sig själv inte innehåller något inlägg och kan därför inte absorbera vätskor. Man får helt enkelt placera en tygblöja eller liknande innanför blöjbyxan för önskat resultat. Det finns vissa blöjbyxor som har kardborre och andra som använder sig av knappar. Blöjbyxan kan dras nytta av flera gånger om utan att behöva tvättas efter varje användning. Det som man behöver byta och tvätta är det inre skiktet.

Eco Diapers